تدوینگر کیست و چه وظایفی دارد؟

این روزها صنعت فیلم‌سازی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. افزایش استفاده افراد از اینترنت و شبکه‎‌های اجتماعی یکی از دلایل افزایش این موضوع می‌باشد. زیرا این شبکه‌ها، به ویژه اینستاگرام تبدیل به فضای مناسبی برای به اشتراک گذاشتن فیلم‌ها و عکس‌های مختلف شده است. بدون شک هرکسی که از کاربران شبکه‌های اجتماعی باشد این موضوع را کاملا تصدیق خواهد کرد. اما آیا تا به حال این سوال برای شما پیش آمده که چرا برخی صفحات اینستاگرام دنبال کننده بیشتری نسبت به سایر صفحات دارند؟ چرا برخی فیلم‌های سینمایی با وجود محتوای ضعیف مخاطب بالایی دارند و برخی دیگر با وجود محتوای قوی، بیننده زیادی ندارند؟ پاسخ تمامی این سوال‌ها به وجود یا عدم وجود تدوینگر ختم می‌شود.

تدوینگر کیست؟

زیرا وجود یک تدوینگر حرفه ای چه در کسب و کارهای کوچک و چه در کسب‌وکارهای بزرگ و تولید فیلم‌های سینمایی از اهمیت بالایی برخوردار است. در حقیقیت برای کسب موفقیت در تولید فیلم با کیفیت وجود یک تدوینگر الزامی است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم شما را با شغل و وظایف تدوینگر آشنا کنیم، بنابراین اگر به ویرایش فایل‌های ویدیویی علاقه‌مند هستید تا پایان این بخش همراه ما باشید.

تدوین به چه معناست؟

یکی از آخرین مراحل تولید فیلم، تدوین است که در آن قسمت‌ها و پلان‌های مختلف در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و با خروجی گرفتن از آن به یک فیلم کامل تبدیل می‌شوند. این حرفه از گذشته تا به امروز دچار تغییرات زیادی شده است. برای مثال در دهه‌های قبل، تنها کار تدوینگران چسباندن پلان‌های فیلم به یکدیگر بود، اما با پیشرفت علم و تکنولوژی همه چیز این حرفه تغییر کرده است.

امروزه با برنامه‌های مختلفی که در سیستم‌ عامل‌های اندروید و آی او اس، ویندوز و مک وجود دارد، همه افراد قادر به چسباندن چند کلیپ و ویدیو و گذاشتن آهنگی روی آن هستند. اما آیا حرفه‌ی تدوین به این سادگی است؟ چنانچه قصد ورود به حوزه را دارید، باید بدانید که تدوین علاوه‌بر دانش و تجربه نیازمند شخصیت فردی مناسب و خلاقیت فردی نیز می‌باشد. اما آیا تنها داشتن ویژگی‌های ذکر شده می‌تواند از یک فرد تدوینگر حرفه‌ ای بسازد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا اجازه دهید بدانیم تدوینگر کیست و چه وظایفی دارد؟

به چه کسی تدوینگر می‌گویند؟

به شخصی که دانش کامپیوتری بالایی در زمینه‌ی ادیت و پیوند فایل‌های ویدئویی دارد و تسلط مناسبی بر نرم‌افزارهای حوزه تدوین دارد، توانایی بالایی در درک نیازهای کارفرما دارد، خستگی‌ناپذیر، منعطف و خلاق است، “تدوینگر” گفته می‌شود. در واقع تدوینگر به داستان فیلم دست نمی‌زند و بدون تغییر داستان فیلم و یا حتی تیزر تبلیغاتی، سکانس‌های مختلف را به همدیگر می‌چسباند و داستان ویدیو را به گونه‌ای جلو می‌برد که موجب می‌شود مخاطب تا آخر فیلم جذب آن شود. برای اینکه متوجه مهارت‌های مورد نیاز تدوینگر شوید باید بدانید که گرایش او چیست؟ برای مثال تدوینگران فیلم که اغلب با کارگردان‌ها سروکار دارند؛ همواره باید تلاش کنند تا نظر آنها را کاملا درک کرده و با توجه به خواست آنان فیلم را تدوین کنند.

انواع تدوینگر

هنگامی که اسم حرفه تدوین به گوش ما می‌خورد، ذهن ما به سمت گروه تدوینگران فیلم و ویدیو می‌رود. اما بجز این گروه چند تدوینگر دیگر نیز وجود دارد که همان تدوینگر اصلی نیز می‌تواند وظایف آنها را نیز انجام دهد، اما بهتر است هرکس در حیطه کاری خود فعالیت داشته باشد؛ در این بخش قرار است به شما انواع تدوینگر را معرفی کنیم:

انواع تدوینگر

ادیتور سینمایی

به ادیتور‌هایی که به صورت تخصصی در حوزه تدوین فیلم‌های مستند و سینمایی فعالیت دارند، ادیتور سینمایی گویند.

تدوینگر غیر سینمایی

گروهی از تدوینگران در زمینه ویرایش فیلم‌های سینمایی فعالیت ندارند اما، در زمینه تدوین فیلم‌های تبلیغاتی، عروسی و تدوین ویدیو برای شبکه های اجتماعی فعالیت می‌کنند، به این افراد تدوین‌گر غیر سینمایی می‌گویند.

دستیار تدوین‌ گر

دستیار تدوینگر کسی است که به تازگی وارد این حرفه شده و تجربه کافی در این حرفه ندارد، در نتیجه به عنوان دستیار در پروژه فعالیت دارد و مسئول انجام وظایف زیر است:

  • ثبت همهٔ بخش‌های فیلم
  • کمک به پیونددادن همگاهنگ صدا و تصویر
  • چسباندن تکه‌های فیلم به‌هم
  • حفظ و نگهداری از دستگاه‌های تدوین
دستیار-تدوینگر

تدوین‌گر صدا

تدوینگر صدا مسئول ادیت صدای فیلم می‌باشد و فعالیت‌های مختلفی از جمله همگامی صدا با تصویر، افزودن جلوه‌های صوتی مورد نیاز و تنظیم بلندی صدا را برعهده دارد. در برخی از پروژه‌ها خود تدوین‌گر مسولیت این کار را بر عهده دارد. اما در سینما و پرو‌ژه‌های حرفه‌ای استفاده از تدوین‌گر صدا رایج است. مسئولیت تدوین‌گر صدا را، صداگذاری و میکس می‌نامند.

وظایف اصلی یک ادیتور فیلم

مسئولیت تدوینگر گزینش، زمان‌بندی و ترتیب نما و سکانس‌ها در فیلم است. تدوین‌گر این فعالیت‌ها را با در نظر گرفتن ویژگی‌های داستان فیلم، نوع فیلم‌نامه و همچنین شیوه‌ی طراحی دیداری فیلم‌ساز، انجام می‌دهد. ادیتور برای اینکه بتواند اشتباهات یا اصلاحات لازم در تدوین به‌ خوبی اعمال کند، باید به مواردی همانند تولید، کارگردانی، تصویربرداری و صدابرداری آشنا باشد. تدوین‌گر ماهر به کسی گفته می‌شود که بایگانی کاملی از کارهای خود داشته باشد و به خوبی به زیباشناسی دیداری آگاه باشد.  وظایف تدوینگر با توجه به تخصص، نوع و اندازه پروژه کاری، عبارتند از :

  • فهم نیازهای پروژه از طریق کارگردان یا مشتری
  • انتقال نسخه اولیه ویدئوها و فیلم‌ها به کامپیوتر
  • بررسی نسخه اولیه و تعیین قسمت‌های مناسب و قسمت‌های حذفی
  • جدا کردن و متصل کردن بخش‌ها با کمک نرم افزارهای ادیت فیلم
  • حفظ داستان اصلی فیلم علیرغم ویرایش‌های اعمال شده
  • ایجاد نسخه خام از بخش‌های منتخب
  • افزایش کیفیت تصاویر به صورت دیجیتالی
  • استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری برای افزودن عناوین، تصاویر گرافیکی، صداها و افکت های تصویری
  • قرار دادن تمامی بخش‌ها در کنار یکدیگر و تهیه نسخه نهایی
  • آماده کردن نسخه خروجی
وظایف-اصلی-ادیتور

 مراحل کار یک تدوین‌گر

هنر تدوین نیز همانند هر  هنر دیگری مراحل و پیچیدگی‌های مخصوص به خود را دارد، در نتیجه تدوینگر برای دستیابی به بهترین نتیجه لازم است مراحل کار تدوین را به ترتیب و به درستی انجام دهد. در ادامه سه مرحله تدوین که ادیتور فیلم وظیفه دارد به درستی انجام دهد را معرفی می‌کنیم:

مرحله ی اسمبلی (Assembly)

در این مرحله از ویرایش فیلم، تدوینگر برای ایجاد نظم بین نماها پلان‌ها را از پلان اول تا آخر به ترتیب شماره نما و صحنه و سکانس با استفاده از فیلمنامه و یادداشت‌های گزارش صحنه، شماره‌بندی می‌کند. توجه داشته باشید که در این مرحله هیچگونه حذفی انجام نمی‌شود.

شماره‌ی هر پلان و سکانس و برداشت آن را بر روی کلاکت می‌نویسند و در زمان فیلم‌برداری شماره‌ی هر پلان را روبه‌روی دوربین نمایش می‌دهند. صدای تقه‌ی کلاکت نیز برای تدوین صدا لازم است.

مرحله‌ی راف کات (Rafcut)

برای اینکه هنگام تدوین، مونتور بهتر بتواند هر صحنه‌ای که مناسب دید را انتخاب کند و برش بزند، هنگام فیلم‌برداری ابتدا و انتهای یک پلان اندکی بیشتر از آنچه مورد نیاز است فیلم‌برداری می‌شود. در حقیقت اولین مرحله‌ی واقعی تدوین همین بخش است، اما همچنان پلان‌ها به پیوند نهایی و منطقی خود نرسیده‌اند.

مرحله‌ی فاین کات (Fine Cut)

در این مرحله تدوینگر در ارتباط با نقطه‌ی برش و لحظه‌ی پیوند دو تکه کات شده با یکدیگر باید تصمیم‌گیری کند. برای مکان برش یا کات و لحظه به هم چسباندن آن دو با یکدیگر می گیرد. اکنون پلان‌هایی که زمان ساخت فیلم به صورت جدا از هم و در مکان و زمان‌های مختلفی فیلم‌برداری شده‌اند، از نظر جریان وقایع، زمان و مکان دارای تداوم می‌گردد.

تدوینگر باید به خوبی تشخیص دهد که بهترین زمان برای کنار هم قراردادن صحنه‌های فیلم چه موقع است. همچنین باید به جزئیات توجه ویژه‌ای داشته باشد. در شغل تدوین فیلم داشتن صبر بالا و مسئولیت‌پذیر بودن اهمیت زیادی دارد. زیرا بسیاری از کارفرمایان نسبت به تحویل به موقع پروژه بسیار حساس هستند.

 مهارت و دانش مورد نیاز یک تدوینگر

برای اینکه در هر حرفه و شغلی به موفیقت دست پیدا کنید نیازمند مهارت‌ها و دانش خاصی هستید. اگر قصد دارید در حرفه تدوین موفق شوید و به یک تدوینگر حرفه‌ای تبدیل شوید نیازمند دانش و مهارت‌های خاصی در این حوزه هستید. در این قسمت اصلی‌ترین مهارت‌های مورد نیاز ادیتور را به شما معرفی خواهیم کرد:

خلاق بودن

در هر حرفه هنری که کاوش کنید، متوجه نیاز هنر به خلاقیت خواهید شد. تدوین هم از این موضوع مستثنی نیست و تدوینگر باید نظرات و دیدگاه‌های مخاطبان را بشناسد و برای اثرگذاری بیشتر فیلم با کمک خلاقیت خود روش‌های جدیدی را بکار بگیرید.

داشتن نگاه هنری

داشتن دید هنری، از لازمه‌های اصلی حرفه تدوین است. این نوع نگاه در درک درست روند کار، ایده‌ها و نظرات فیلم‌ساز به تدوینگر کمک زیادی می‌کند.

دقت بالا و توجه زیاد به جزئیات

یکی دیگر از مهارت‌های مورد نیاز یک تدوینگر دقت بالا می‌باشد. این مهارت برای توجه کافی به کوچک‌ترین موارد در صحنه‌ها و کنارهم قرار دادن صحیح آنها مطابق با داستان فیلم می‌باشد.

مهارت‌های ارتباطی بسیار خوب

این مهارت در حرفه تدوینگری برای برقراری ارتباط نزدیک با کارگردان، تهیه کننده و سایر عوامل پروژه ضروری می‌باشد.

توانایی انجام کار تیمی

برای تهیه و تولید محصولی ارزشمند و با کیفیت نیازمند کار تیمی هستیم. در نتیجه تدوینگر باید بتواند با سایر عوامل فیلم‌سازی از جمله کارگردان، صدابردار و… به صورت تیمی کار کند.

کار تیمی

مهارت‌های کامپیوتری خوب

همانطور که می‌دانید بسیاری از کارهای ویرایش و تدوین فیلم به کمک نرم‌افزارهای کامپیوتری صورت می‌گیرد، در نتیجه تدوینگر باید توانایی کار با کامپیوتر و نرم‌افزارهای مربوط به تدوین را داشته باشد.

چگونه به شغل تدوینگری وارد شویم؟

اگر به حرفه تدوین‌گری علاقه دارید و قصد ورود به بازارکار در این حرفه را دارید می‌توانید در رشته سینما گرایش تدوین در دانشگاه‌های سراسری و همچنین در رشته تدوین در دانشگاه علمی کاربردی تحصیل کنید. اگر قصد ورود به دانشگاه را ندارید یا از رشته دیگری می‌خواهید وارد این حرفه شوید، می‌توانید دوره‌های ادیتوری در آموزشگاه‌های آزاد را بگذرانید و تخصص لازم را کسب کنید. همچنین با شرکت در دوره‌های مجازی می‌توانید بدون دردسر و صرف زمان برای رفت‌وآمد حرفه تدوین را آموزش ببینید. استودیو میم با تهیه دوره توربو ادیتور به شما در مسیر تدوین‌گر شدن کمک می‌کند.

بازار کار و آینده شغلی تدوینگر

بازار کار و آینده شغلی تدوینگرتدوینگر می‌تواند هم به صورت قراردادی و هم به صورت استخدامی در شرکتی شروع به کار کند. ادیتور می‌تواند به صورت قراردادی با شرکت‌های تولید فیلم، تیزر تبلیغاتی و تلویزیون همکاری کند. طول مدت این قراردادها بین یک روز تا چند ماه متغیر است. در مورد استخدام تدوینگر باید گفت که تعدادی از تدوینگران هم در سازمان صدا و سیما استخدام می‌شوند و برخی هم به استخدام شرکت‌های خصوصی فیلم‌سازی یا تبلیغاتی در می‌آیند.

برخی نکات مثبت شغل تدوین‌گر

  • نمی‌توان برای پروژه‌ها سقف مبلغی تعیین کرد و همه چیز بین طرفین به صورت توافقی است.
  • به تدوینگران آزاد مالیاتی تعلق نمی‌گیرد.
  • در شبکه‌های اجتماعی مشتریان بسیاری برای جذب هستند.
  • حوزه فعالیت تدوینگران غیر سینمایی وسیع‌تر از تدوینگران سینمایی است.

برخی نکات منفی شغل ادیتور

  • امنیت شغلی وجود ندارد.
  • به صبر و تلاش فراوانی نیاز دارد.
  • ایجاد استودیوهای غیرمجاز در کشور و عدم نظارت دولت بر آنها که موجب آسیب زدن به افراد حرفه‌ای در این بخش می‌شود.

کسب درآمد از تدوین فیلم

سالیانه تحقیقات بسیاری بر روی میزان درآمد شغل‌های مختلف توسط کشورهای خارجی صورت می‌گیرد. اما، اطلاع از میزان درآمد تدوینگر در ایران اهمیت بیشتری دارد. همانطور که در بخش‌های قبل گفتیم، تدوین فیلم به دو دسته سینمایی و غیر سینمایی تقسیم می‌شود و دستمزد هرکدام به عوامل متعددی بسستگی دارد. از این رو نمی‌توان مبلغی ثابتی عنوان کرد.

کسب درامد از تدوین

جمع‌بندی

در این مقاله به سوال تدوینگر کیست پاسخ دادیم. در ابتدا به معنای اصلی تدوین آشنا شدیم و متوجه شدیم تدوین آخرین مرحله از یک فیلم و محتوای ویدیویی است که پلان‌ها و قسمت‌های فیلم را طبق داستان و زمان‌بندی مناسب به یکدیگر می‌چسباند. سپس به معرفی تدوینگر پرداختیم و انواع زمینه‌های کاری تدوینگر و مهارت‌های لازم برای پیشرفت در این حرفه را معرفی کردیم

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “تدوینگر کیست و چه وظایفی دارد؟”
درباره تدوینگرشو

تیم تدوینگرشو با هدف گسترش هنر تدوین فیلم با آموزش پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. الانم با برگزاری دوره آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه میده.

اطلاعات تماس

اصفهان – سیتی سنتر – طبقه سوم

ثبت نام شما با موفقیت انجام شد ✅

توی کانال تلگرامی زیر عضو بشید و همراه ما باشید
تا روز برگزاری وبینار قراره کلی کنار همدیگه رشد کنیم 

مانده تا شروع کارگاه آنلاین

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه